FAQ

FAQ

Consultatie ▼ (2)

Breng de codes en eventuele verslagen mee van relevante onderzoeken die reeds gebeurd zijn. Eventueel kunnen oude röntgenfoto’s ook nuttig zijn. Een medicatielijst meebrengen is ook altijd meegenomen.

In het ANCA Medisch Centrum is het mogelijk Röntgen opnames te laten maken. Dit is noodzakelijk bij het correct beoordelen van het heupgewricht.

Bijkomende onderzoeken (MRI, CT, Technetiumscan, …) worden door ons aangevraagd maar deze worden genomen in een ziekenhuis. Wij bespreken de mogelijkheden met u op consultatie.

Wanneer de beelden die u meebrengt niet meer recent zijn worden er nieuwe röntgen opnames gemaakt. Breng codes van vorige opnames zeker mee, die laden we op in ons dossier.

Voorbereiding ingreep ▼ (3)

Preoperatieve kinesitherapie is niet noodzakelijk. Dit zou bestaan uit versterkende spieroefeningen en betere beweeglijkheid verkrijgen, wat pijnlijk kan zijn. Leren stappen met krukken kan nuttig zijn om na de ingreep vlugger te kunnen revalideren.

U dient best zelf krukken mee te brengen naar het ziekenhuis. Krukken worden ter beschikking gesteld door uw mutualiteit / zorg- of kruisvereniging. U kan ze tevens kopen in het ziekenhuis (ca. €25).

De huidige wachtlijst voor een totale heupprothese of heup resurfacing bedraagt 10 – 12 weken.

Opname & Ingreep ▼ (1)

Dag -1: De opname is de dag voordien tussen 14u en 15u. Meld je aan bij de OPNAME op het gelijkvloers in het ziekenhuis. Van daaruit word je naar je kamer gebracht.
In de loop van de middag worden nog een aantal handelingen en onderzoeken verricht:

  • Pre-operatieve onderzoeken op de dienst pre-op: bloedname en eventueel een electrocardiogram (EKG)
  • Speciale RX van heup en bekken (nodig voor het uitmeten en de planning van je heupprothese) op de dienst radiologie
  • Eventuele RX van de longen ook op de dienst radiologie
  • Scheren van de zone van de te opereren heup
  • Wassen/douchen met speciale ontsmettende zeep
  • De dokter anesthesist komt langs: een eventuele epidurale verdoving kan met de anesthesist besproken worden
  • Er wordt een pijl op het te opereren been gezet (eventueel kan dit ook de volgende ochtend zijn)

Dag 0: De operatie. In de loop van de morgen of middag word je naar de operatiezaal gebracht. In de pre-operatieve wachtzaal wordt je identiteit nog eens gecontroleerd en de te opereren heup nagevraagd. Men plaatst een infuus en dan word je naar de operatiezaal gebracht. De ingreep duurt ongeveer 1 tot 1,5u. Eens de ingreep beëindigd, word je naar de ontwaakkamer (recovery) gebracht. Daar blijf je ongeveer 2 uur tot je voldoende wakker en comfortabel bent om naar de kamer te gaan.

Dag 1: Start revalidatie

  • Infuus wordt verwijderd
  • Pijnstillers per os
  • Eerste stappen met de kiné – oefeningen in bed

Dag 2: Verdere revalidatie en eventueel ontslag naar huis. Is de pijn onder controle, kan je stappen met 2 krukken en zelf uit bed, dan mag je naar huis.

Na de ingreep / totale heupprothese (THP) ▼ (10)

Zwelling na de ingreep is normaal. In de eerste dagen na de operatie is de zwelling nog lokaal ter hoogte van de wonde, maar geleidelijk zakt de zwelling uit naar de knie (gemiddeld na 5 dagen) en dan verder naar het onderbeen om geleidelijk weg te trekken (gemiddeld na 14 dagen). Het voeteinde van het bed de eerste dagen wat hoger leggen kan helpen om de zwelling te verminderen. De beweeglijkheid blijft goed, het been voelt alleen wat stijver aan.

Als je enkel zwelling krijgt ter hoogte van de kuit die gepaard gaat met pijn, dan raadpleeg je best je huisarts om eventueel een thromboflebitis uit te sluiten.

De eerste week na de ingreep raden we 2 krukken sterk aan. De weken die daarop volgen kan er met 1 kruk gestapt worden. Van zodra het gaat mag er worden gestapt zonder krukken.

Na een THP via de voorste toegangsweg mag u kinesitherapie opstarten na ontslag uit het ziekenhuis. Initieel mag kinesitherapie enkel gericht zijn op gangrevalidatie en mobilisatie zonder weerstand. Geforceerde oefeningen zijn in de eerste weken niet aangewezen. Geforceerde rotaties zijn eveneens afgeraden.

Hometrainer vanaf week 2 na de operatie is zeer gunstig voor het gewricht mooi soepel te houden. Altijd zonder kracht en met souplesse.

3 weken na de ingreep mag je starten met een auto te besturen. Dit altijd in samenspraak met de kinesist.

 

Indien u geen bloedverdunners neemt voor de ingreep zijn er ook geen zware bloedverdunners nodig na de ingreep. We geven Asaflow of Cardioaspirine.

Indien u wel bloedverdunners neemt, spreken we een specifiek behandelplan af op uw consultatie.

De wonde wordt in de huid gehecht. Dit wil zeggen dat er geen lusjes of haakjes zichtbaar zijn na de ingreep. Er is eveneens een soort lijm aangebracht. Dit helpt om de wonde mooi dicht te houden.

Bij ontslag uit het ziekenhuis wordt de wondnaad afgedekt met een verband waarmee U in de douche kan. Een bad nemen of zwemmen met dit verband wordt afgeraden. Als de wonde mooi droog blijft is er geen dagelijkse wondzorg nodig en mag het verband gewoon ter plaatse blijven.

Na 12-14 dagen mag het verband verwijderd worden. Er gebeurt best een wondcontrole door een arts of verpleegkundige. Wanneer het verband toch wat zou bebloed zijn in de eerste 2 weken mag dit gerust verzorgd worden door een thuisverpleegkundige.

Neen.

De wonde wordt bedekt met een waterafstotend verband. Dit kan zo lang het proper is en het water mooi tegenhoudt, dichtblijven. De thuisverpleegkundige hoeft hiervoor dus niet elke dag langs te komen.

Indien u geen bloedverdunners nam voor de ingreep, worden heparinespuitjes (Clexane of Fraxiparine) niet voorgeschreven.

Indien het verband niet meer proper is en wondverzorging noodzakelijk is, kan u de hulp van een thuisverpleegkundige inroepen. U krijgt hier een voorschrift voor bij ontslag uit het ziekenhuis.

We raden aan dat u 2 weken na de ingreep bij de huisarts op consultatie gaat of een huisbezoek aanvraagt.

Dit is voor een wondcontrole en de wonde is dan normaal mooi genezen.

Belangrijk: er moeten geen draadjes of haakjes verwijderd worden door de huisarts.

Gedurende 3 weken verplicht bloedverdunner nemen (pilletjes of spuitje), pijnstillers zolang als nodig.
Kinésitherapie mag opgestart worden in de week na je ontslag voor een Totale Heup Prothese, bij een resurfacing wacht je beter 3 weken voor je start met kinesitherapie.
Wondverzorging is slechts nodig als het verband doorbloed is. Wondcontrole door verpleegkundige of arts na 14 dagen.
Hometrainer mag na 1 week

Na de ingreep / heup resurfacing ▼ (8)

Revalidatie is individueel verschillend. Na ontslag uit het ziekenhuis kan je zelfstandig in en uit het bed, stappen met 2 krukken en trappen doen. Na ongeveer 1 week lukt stappen met 1 kruk aan de niet geopereerde zijde. Na ongeveer 3 weken lukken korte verplaatsingen zonder kruk.

Een wandelstok is overbodig. Na 4 tot 6 weken lukken de meeste dagdagelijkse bewegingen, maar je voelt nog dat je geopereerd werd! Tussen de 6 weken en 3 maand verdwijnt deze hinder progressief en kan de belasting progressief opgebouwd worden.

We raden kinesietherapie af de eerste 3 weken na de ingreep. De weke delen (spieren en kapsel) dienen te genezen na deze ingreep. Met kinesietherapie direct na de ingreep dreigt dit de revalidatie op lange termijn te bemoeilijken.

Na 3 tot 4 weken kan u rustig starten met kinesietherapie.

Er zijn geen beperkingen. De prothese kan contact of impactsport aan (Judo, Karate, Rugby, …).

Tot 90% van onze patienten kan deze sporten aan. Het blijkt wel dat hardlopen (bv. Marathon) het moeilijkste is om te hervatten na een resurfacing.

Het is wetenschappelijk bewezen dat impactsport geen invloed heeft op de slijtage van een metaal op metaal prothese, type resurfacing.

3 weken na de ingreep mag je starten met een auto te besturen.

Dit altijd in samenspraak met de kinesist.

Indien u geen bloedverdunners neemt voor de ingreep zijn er ook geen zware bloedverdunners nodig na de ingreep. We geven Asaflow of Cardioaspirine.

Indien u wel bloedverdunners neemt, spreken we een specifiek behandelplan af op uw consultatie.

De wonde wordt in de huid gesloten. Er zal dus geen enkel draadje of haakje zichtbaar zijn. Deze dienen dus ook niet te worden verwijderd na 2 weken.

Na 6 weken komt er een postoperatieve controle.

Voor een resurfacing is het echter belangrijk om de metaalionen in het bloed te controleren. Een bloedafname is noodzakelijk op 2,5 en 10 jaar na de ingreep.

Gedurende 3 weken verplicht bloedverdunner nemen (pilletjes of spuitje), pijnstillers zolang als nodig.
Kinésitherapie mag opgestart worden in de week na je ontslag voor een Totale Heup Prothese, bij een resurfacing wacht je beter 3 weken voor je start met kinesitherapie.
Wondverzorging is slechts nodig als het verband doorbloed is. Wondcontrole door verpleegkundige of arts na 14 dagen.
Hometrainer mag na 1 week

Terugbetaling ▼ (2)

De kosten van de ingreep zijn individueel gebonden in functie van de ziekteverzekering en land van herkomst. Via e-mail kan u een persoonlijk kostenplan laten opmaken. Richt uw verzoek naar: info@heup.be.

Een totale heupprothese is volledig terugbetaald door het RIZIV (mutualiteit).

Een resurfacing is niet altijd terugbetaald. Wanneer je ouder bent dan 55 jaar is de prothese sowieso NIET volledig terugbetaald. (1200 euro).

Een andere afhankelijke is de grootte van de prothese. Indien de prothese te klein is (<52mm kop) dan is er ook geen volledige terugbetaling voorzien.